Hydrotherapie

Hydrotherapie bij honden wordt toegepast door een dierenarts of dierenfysiotherapeut. In het geval van een dierenarts is het belangrijk dat deze kennis heeft van en ervaring met alles wat met het bewegingsapparaat van het dier te maken heeft. Vaak is dit een orthopedisch dierenarts.

Een dierenfysiotherapeut doorloopt eerst de humane opleiding fysiotherapie en doet daarna een tweejarige master fysiotherapie voor dieren. Daarna volgt deze de cursus hydrotherapie, om vervolgens met de hydrotrainer te kunnen werken.

Hydrotherapie is het trainen met een hond in het water. Ik maak daarbij gebruik van een hydrotrainer. Dit is in essentie een bak die met warm water gevuld kan worden. In de bak bevindt zich een loopband. Deze loopband kan ingesteld worden met een hellingshoek. Het water in de bak heeft meerdere functies. De opwaartse druk van het water kan worden benut om de gewrichten minder te belasten. Hierdoor kan het goed ingezet worden bij revalidatie na een operatie of bij bijvoorbeeld artrose of rugpijn. Door de hoogte van het water te variëren, kunnen de spieren van de hond juist meer of minder worden belast, omdat het water weerstand geeft tijdens het bewegen. Ook worden de gewrichten gemobiliseerd door het variëren in de waterhoogte. Door het instellen van een helling, kan de focus weer meer gelegd worden op de achterhand van een hond.

Hydrotherapie heeft dus invloed op de spierkracht, maar ook op de beweeglijkheid van de gewrichten en op de stabiliteit van de hond. Ook kan het gebruikt worden om de hond te laten afvallen. Hierdoor is het een veelzijdige trainingsmethode, die regelmatig wordt ingezet. Het is echter geen wondermiddel wat op zichzelf staat.

Om een goed effect te behalen met hydrotherapie, is het raadzaam meerdere keren te trainen. Het liefst zelfs 2-3 keer per week, maar ook met 1 keer per week trainen kan er al resultaat behaald worden.

Er zijn bepaalde voorwaarden voor er gestart kan worden met hydrotherapie

  • Een verwijzing van een dierenarts is vereist. (Alleen voor een sporttraining is geen verwijzing noodzakelijk)
  • Uw hond moet in goede/redelijke algemene conditie zijn
  • Uw hond zal voorafgaand aan de hydrotraining een fysiotherapeutisch/chiropractisch onderzoek ondergaan. Dit onderzoek zal de indicatie voor hydrotherapie bepalen. Het zou ook kunnen dat de hond eerst een rustperiode nodig heeft of eerst een andere fysiotherapeutische/chiropractische behandeling nodig is.
  • Uw hond mag geen wonden/hechtingen hebben.
  • De aanwezigheid van u als eigenaar is erg belangrijk om de behandeling te begeleiden .
  • Uw hond moet geborsteld zijn.
  • Graag een handdoek meebrengen! Ook is het handig wat beloningen (koekjes/brokjes/speelgoed) voor de hond mee te nemen, zodat we de hond kunnen belonen voor het werk.

Voor meer informatie over hydrotherapie kunt u de website van de Vakgroep Hydrotherapie Hond raadplegen.