Hydrotherapie

Hydrotherapie is het trainen met een hond in het water. Ik maak daarbij gebruik van een hydrotrainer. Dit is in essentie een bak die met warm water gevuld kan worden. In de bak bevind zich een loopband. Deze loopband kan ingesteld worden met een hellingshoek. Het water in de bak heeft meerdere functies. De opwaartse druk van het water kan worden benut om de gewrichten minder te belasten. Hierdoor kan het goed ingezet worden bij revalidatie na een operatie of bij bijvoorbeeld artrose. Door de hoogte van het water te variëren, kunnen de spieren van de hond juist meer of minder worden belast, omdat het water weerstand geeft tijdens het bewegen. Ook worden de gewrichten gemobiliseerd door het variëren in de waterhoogte. Door het instellen van een helling, kan de focus weer meer gelegd worden op de achterhand van een hond.

Hydrotherapie heeft dus invloed op de spierkracht, maar ook op de beweeglijkheid van de gewrichten en op de stabiliteit van de hond. Ook kan het gebruikt worden om de hond te laten afvallen. Hierdoor is het een veelzijdige trainingsmethode, die regelmatig wordt ingezet.

Om een goed effect te behalen met hydrotherapie, is het raadzaam meerdere keren te trainen. Het liefst zelfs 2-3 keer per week, maar ook met 1 keer per week trainen kan er al resultaat behaald worden.

Voor meer informatie over hydrotherapie kunt u de website van de Vakgroep Hydrotherapie Hond raadplegen.