Chiropractie

Chiropractor voor hond/kat word je door na de opleiding dierfysiotherapie of dierenarts de 5-maanden durende opleiding chiropractie bij dieren te volgen. Dit is een intensieve opleiding, waarbij je direct het geleerde in praktijk brengt.

Wat is chiropractie eigenlijk?

Chiropractie is een vorm van manuele therapie, die zich focust op het functioneren van de wervelkolom en alle gewrichten in het lichaam, en het effect hiervan op het zenuwstelsel. Het is een behandelingsmethode die de bewegingen van alle gewrichten in het lichaam van het dier optimaliseert en de functie van het zenuwstelsel optimaliseert, waardoor het hele lichaam beter functioneert.

Een chiropractor onderzoekt de beweeglijkheid van alle gewrichten in het lichaam. Een gewricht bestaat uit twee botten (bijvoorbeeld twee wervels die naast elkaar liggen) die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, de banden die de botten aan elkaar houden, de spieren en pezen die de kracht leveren om de botten te bewegen, en het zenuwstelsel, die de spieren aanstuurt.
De nadruk ligt op de beweging tussen alle wervels en het bekken. Bij het vinden van verminderde beweeglijkheid, wordt deze behandeld door middel van een handeling uitgevoerd met de handen van de chiropractor. De beweeglijkheid wordt hersteld, waardoor de normale speling weer terugkomt.

Chiropractie is een veilige manier van behandelen die de meeste dieren als zeer prettig ervaren. Tijdens een chiropractische behandeling zal de chiropractor kleine “adjustments” uitvoeren. Dit is een subtiele manuele techniek waarbij verkrampingen in gewrichten en spieren worden opgeheven en de normale beweeglijkheid hersteld wordt.

Na de behandeling is rust noodzakelijk. Honden mogen 3 dagen alleen korte wandelingen aan de riem maken. Na 3 dagen mogen de wandelingen aan de riem steeds weer iets langer worden, maar de sport mag pas weer na een week hervat worden. Ook mag de hond na 1 week weer los lopen en met andere honden spelen.

Vaak is het nodig de behandeling na 10-14 dagen te herhalen. Afhankelijk van hoeveel er te behandelen valt, hoe goed het lichaam reageert en hoe voorzichtig de hond met zichzelf is, is soms nog een 3e behandeling nodig na 1 maand.

Het wordt geadviseerd honden 1-2 keer per jaar te laten controleren, afhankelijk van wat er met de hond gedaan wordt.

Ik heb chiropactie ervaren als een prachtige aanvulling op de dierfysiotherapie en heb al veel mooie resultaten mogen behalen.